Thursday, November 25, 2010

Bergayut, mesej di telefon, fenomena remaja zaman sekarang.

Ya. Selalu aku tengok remaja zaman sekarang, selalu sangat main mesej. Dengan boy or gurl diaorang ke? Aku pun tak tahu. Zaman sekarang da berubah, semua dah maju. Budak 4 tahun pun dah tahu guna handphone.

Disebabkan handphone, kadang-kala while kita berdepan dengan orang lain but, kita tak bercakap dengan orang lain, Betul kan? Means, kita tak bercakap dengan orang tu sebab kita bercakap at phone.
Because of this phenomenone, kadangkala parents kena paksa dengan anak-anak, beli handphone setanding dengan kawan-kawan.

Selain itu, ia juga boleh mengancam keselamatan pengguna, kerana kebanyakan pengguna menngunakan handphone tanpa mengira tempat dan masa.

Well sometimes kan, remaja-remaja ni guna handphone untuk benda yang negatif tahu?
Yela, aktiviti yang tak berfaedah! Example, ambil gambar pornografi tanpa kebenaran, and then mengedarkannya dalam bentuk gambar or video. Wow! Aku boleh guess la, mestu ramai teenagers ada video tu semua ( but not aku!), boys , yeah. Member-member aku ramai video porno, huh. Kadang-kadang, aku nak check handphone member baik aku pun, dia tak bagi. Haha, what the hell? Check handphone orang. Haha,. time tu, aku saja-saja je.

 Masalah undang-undang pun boleh berlaku. If remaja itu guna untuk menggugut lah.
Ia juga boleh mendorong someone untuk melakukan aktiviti jenayah sepeti mencuri untuk dapatkan handphone yang canggih.

Well, come on! Handphone murah pun boleh guna nak mesej and calling la. Tak payah sampai na mencuri lak kn.

Tuesday, November 23, 2010

Tangan kita. Kuku kita. Jari kita

Well. about tajuk kat atas ni. Aku saja je nak share-share kan. 1st, pasal gigit jari ni ada faedahnya ke? 
Aku tak tahu la kenapa ramai member-member aku suka gigit jari. Kebanyakannya girls la. Menurut hati/kata/perasaan aku la kan, kalau gigit jari ni tak boleh nak berhenti. Yeah, we don't know why.


Sebab apa aku cakap macam tu? Sebabnya, aku boleh tengok kawan sekelas aku, Sys aku panggil dia. Dari 6 tahun aku 1 tadika/sekolah dengan dia. Mula aku perasan, sejak darjah 5, dia selalu gigit jari. Sampai Form 2 sekarang. Dalam kelas pandai pon, dia suka gigit jari. Heheee..(Jgn marah Sys)


Berapa banyak bakteria dalam tangan kita? 
Tu, aku pun tak tahu. Yang aku tahu, bakteria banyak dalam tangan kita ni. Even kat dalam badan kita. That's why ade macam-macam iklan kat tv.. ex: Dettol.. Lifebuoy.. and more. 


Kalu korang nak tahu, there are 50,000 bacteria per square inch. Banyak tu kan? Kita punya tangan ni, banyak peluh, berminyak, and kita banyak touch/pegang benda-benda kotor. Soo, tak lari la daripada kuman-kuman tu. Kita mesti la selalu basuh tangan kita bersih-bersih.


About jari. Korang pernah terfikir tak? Korang gigit jari ni, jari tak rosak ke? Kalau girls, mesti tak nak jari diaorang tak cantik. Tapi aku percaya, yang girls selalu jage nails diaorang. Nails yang cantik, mesti kena jaga. 


Korang ambil la benda lain nak gigit. Hehe. Gigit jari, tambah penyakit nanti.

Monday, November 22, 2010

Shisha !

Assalamualaikum~~~

Today aku nak share pasal rokok and shisha ni. Aku tulis ni pun dengan ejaan yang penuh. Tak ada 'shortform' nye. Hehe~. Aku baru-baru ni ade baca artikel pasal shisha. Ade akak tu share pasal shisha ni. Baru aku tahu yang shisha ni lagi bahaya dari rokok . Menakutkan. Haish.. yang merbahayakan kesihatan. Korang tau tak shisha tu ape? Macam kat gambar bawah ni..
Shisha ni ada banyak perasa.. anggur la.. strawberi la..dan banyak lagi. Usually.. orang yang suka shisha ni.. kaki rokok. Kan? biasanya la.. 
Biasanya kan shisha ni korang boleh tengok ada kat kedai-kedai makan. Even kat depan rumah aku pun ada kedai makan and ada shisha kat situ tau. 

SHISHA ni best and sedap? 
Aku pernah juga pergi KL and nampak juga ramai boys n awek dia hisap shisha.. kat kedai makan Melayu pula tu. Aku with family aku masa tu makan at situ. Diaorang sampai terus order shisha. Yela. Chinese. Laki Melayu pun ada apa hisap shisha.

S.H.I.S.H.A
Kalau korang nak tahu.. shisha tu 400 lebih merbahaya daripada merokok tau.
Kalau merokok ni.. 5-7 minit je. Tapi kalu hisap shisha ni.. sampai 1 jam pun boleh.. Asap shisha memang banyak. Memang 'wow' la kalau tengok. Tapi aku bace punya baca. Asap shisha tu serious. Memang banyak!

Menurut kajian, menghisap shisha dikenal pasti sebagai salah satu punca kepada kanser paru-paru, kanser mulut, serangan jantung dan penyakit lain yg disebabkan kegagalan jantung dan paru-paru. Sesiapa la yang hisap shisha ni. senang nak dapat penyakit macam ni..
Menurut statistik WHO (world health organization), setiap 32 orang daripada 100,000 orang di Mesir mengidap TB pada tahun 2005 dan kes baru pula dilaporkan meningkat 25 orang dari setiap 100,000 setiap tahun.Fakta ini dipetik dari: http://www.irinnews.org/Report.aspx?ReportId=77426

Biasanya penyakit yang akan korang dapat time hisap rokok ni KANSER. So hisap shisha pun sama la. Dapat KANSER. Kalau lelaki kan.. boleh dapat penyakit ialah kemandulan.  Then korang hisap shisha tu.. kes 'sharing' kan. Tak geli ke? Bekas mulut ke mulut. Agak-agak.. shisha kat kedai tu diaorang basuh ke? Aku rasa tak kot.

OK. Aku share ni pun. jangan la ambil shisha tu. Bahaya tahu? Mati cepat ada la.
Hisap la benda lain. Ambil la lolipop ke.. lagi sedap. Murah.

Kenangan PAHIT !

assalamualaikum...
ari nie,, aq g jenjalan ngn kazen aq.. pusing pnye pusing~
minyak abis lak.. adushh... ape hal la... tdy tgk myk ok ag.. skali.. kne tolak mto p beli myk mto.. huhu~~
da la mmber aq na tlong.. aq jual mhl lak.. ahha~
(sbenanye segan.. sbb dlu ex..)
haha!

Friday, November 19, 2010

wif my bestie!

syg kowg sume!